TOKLÄTT TONFISKPASTA
Tillagningstid: 15-20 min.
Du behöver:
Serveringsförslag: Servera gärna rätten med lite grönsaker. Både för smaken, näringsintaget och ögats skull.
- Koka pastan efter instruktionerna på paketet. Sila sedan av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen du kokade den i.
- Töm tonfiskburken på vatten. Smula tonfisken över den nykokta pastan.
- Häll matlagningsgrädden över pastan och tillsätt även tomatpurén, osten samt kryddorna. Rör om ordentligt och servera.

PRISVÄRD POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA
Tillagningstid: ca 40 minuter pga den långa koktiden
Du behöver:
Serveringsförslag:Servera gärna soppan med bröd och gärna ett proteinrikt pålägg.
- Skölj och strimla purjolöken i lite smör i soppkastrullen. Fräs den på svag värme. Löken skall inte få färg.
- Skala och skiva potatisen. Lägg i den hos purjolöken och fräs lite till.
- Koka upp vattnet och häll i det i kastrullen. Lägg i en halv buljongtärning.
- Koka soppan under lock i ca 25-30 minuter. Använd sedan en potatismosstamp eller dylikt och mosa potatisen i soppan. Häll sedan i matlagningsgrädden och krydda efter behag. Servera och njut.

LÄTTLAGAD MEXIKANSK BÖNGRYTA
- Hacka löken fint. Skär paprikan i tunna strimlor. Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten.
- Häll olivoljan i stekpannan. Stek först löken på medelstark värme tills den blir genomskinlig och mjuk.
- Lägg därefter i den strimlade paprikan och stek i ca 3-4 minuter.
- Häll i resterande ingredienser och låt puttra i 10 minuter. Rör om ibland, smaka av.


HEJ!
Vi heter Moa och Julia och går sista året på Värmdö gymnasiums samhällsprogram med kulturinriktining. Den här kokbloggen är resultatet av vårt projektarbete. Efter en enkätundersökning utförd vid Uppsala universitet kom vi fram till att studenten strävar efter billiga, snabba och nyttiga recept. Denna bloggen samlar dessa på ett och samma ställe. Allt för att du som inte har tid eller pengar också ska kunna äta hälsosamt. Vi har också flera vegetariska recept i vårt register då det finns ett växande intresse för grön mat.
De recept som föregås av denna symbol: är godkända av legitimerade dietisten Nina Nabb. De recept som inte föregås av denna symbol är självklart hälsosamt utformade de med, med undantaget att Nina Nabb inte har fått slänga sitt professionella öga över dem. De flesta recepten är även anpassade för 2 portioner, tanken med det är att man ska kunna laga en middag som räcker till lunchlåda nästa dag. Recept för större mängder är tänkta att fungera som storkok och det är för det mesta recept som är enkla att frysa in såsom grytor.Har du någon fråga eller kritik du vill ge oss är det bara att kommentera inlägget i fråga eller maila oss på: [email protected]
Hoppas att det smakar!
/Julia & Moa