MUMSIG KYCKLINGGRYTA

Recept för 4 personer

Tillagningstid: 30 min

Du behöver
2 gula lökar
2 stora morötter
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
1/2 burk crème fraische
500 g kyckling
Salt, peppar
Citronpeppar
Kummin
Gul curry

Serveringsförslag: Servera med ris, toppa med något grönt och pressa lite färsk lime över grytan!
  • Börja med att grovhacka löken och finhacka vitlöken, sätt på en stekpanna med olja och lägg i kryddorna (rikligt), fräs sedan löken i den kryddade oljan.
  • Skär sedan kycklingen i bitar och lägg den i stekpannan. Stek tills den är vit igenom.
  • Sätt sedan på en kastrull, medan den blir varm, skala och skiva morötterna. Lägg sedan lök, kyckling och morötter i kastrullen.
  • Tillsätt de krossade tomaterna samt vattnet och låt puttra i c:a 15 min.
  • Avsluta med att tillsätta crème fraische och en sista kryddning.

BROCCOLI OCH KASSLER I UGN

Recept för 2 personer
Tips: Kassler är redan väldigt salt så den behöver inte mycket kryddning. För dig som har lite mer tid och som vill ha din måltid ytterligare lite nyttigare kan välja att servera rätten med råris.


Tillagningstid: 15-20 min


Du behöver
200 g broccoli
200-300 g kassler
Ost
Citronpeppar
2 dl ris
4 dl vatten (till riset)


Serveringsförslag: Denna rätt passar bra med en klick gräddfil och lite krossad ananas som tillbehör!

 

  • Sätt ugnen på 225 grader och slå på en kastrull med vatten, skiva broccolin i stavar.
  • Skiva kasslern och lägg ner broccolin i kastrullen med vatten när det har börjat koka, den ska sjuda i c:a 4 min.
  • Sätt därefter på riset som skall sjuda under lock c:a 10 min
  • Ta upp broccolin ur vattnet, lägg den med kasslern i en ugnsfast form och strö över lite riven ost. Gratinera därefter c:a 10-15 min
  • Vänd broccolin i lite smör och citronpeppar och servera tillsammans med resten av komponenterna!

 

 


SNABB PANERAD FISK

Recept för 2 personer
Tips: För att minska tillagningstiden kan du innan du kokar potatisarna halvera dem, då tar det inte lika lång tid innan de är genomkokta!

Tillagningsid: 15-20 min

Du behöver:
200 g skinn och benfri fiskfilé
1/2 ägg
1/2 dl polentagryn/sesamfrön/vetemjöl/valmofrön
salt peppar
citronpeppar
potatis efter valfri mängd

Serveringsförslag: Servera gärna med några färska citronklyftor, en sallad och en god röra ex: guaccamole.
  • Börja med att koka upp potatisen, när den har kokat upp kan du sänka värmen och låta den koka under lock
  • Skär fisken i önskvärda bitar, vänd sedan fisken i ett vispat ägg och sedan i grynen/fröna. Krydda med salt och peppar eventuellt citronpeppar.
  • Stek fisken i en het panna i lite olja på c:a 2 min/varje sida, kolla så att fisken är genomstekt innan servering

KÖTTFÄRSSÅS MED EN TVIST

Recept för 2 personer
Tips: Vegeterian eller fattig som en kyrkråtta? Slopa nötfärsen och go green all in! Det som är bra med denna gryta/sås är att man kan slänga i rester, lite majs över från tacokvällen, ner i grytan!

Tillagningstid: 20-25 min

Du behöver:
300 g nötfärs
1 morot
1/2 gul lök
100 g vitkål (gå på känsla)
100 g majs
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk curry
1/2 tsk kanel
200 ml fettsnål kokosmjölk
1 dl vatten

Serveringsförslag: Denna rätt fungerar bra till fullkornspastan likväl som till riset. Smakerna framhävs ytterligare med lite pressad färsk lime!
  • Skala och tärna morötterna, hacka vitkålen och finhacka löken.
  • Fräs grönsakerna med buljongtärningen och kryddorna i lite olja. Lägg över i en stor kastrull.
  • Stek färsen och lägg sedan över i kastrullen med grönsakerna.
  • Tillsätt kokosmjölk och vatten och låt småkoka 15-20 min, salta och peppra efter smak innan servering.

TRIBUT TILL TOMATSÅSEN

Recept för 2 personer

Tips: En klassisk tomatsås kan vara räddaren i nöden, dubbla gärna receptet så räcker den till en chili con carne, en bas till en pizza osv.

Tillagningstid: 20 min

Du behöver:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
1 burk krossade/passerade tomater
oregano, basilika, salt efter smak

Serveringsförslag: Tomatssåsen passar till mycket, avocado, ruccola och fetaost som i exemplet nedan. Men var inte rädd att steka upp en kryddig korv eller lite knaperstekt bacon.

 

 

  • Hacka den gula löken och vitlöken och fräs sedan i olivoljan i c:a 2-3 minuter på medelvärme.
  • Häll i burktomaterna och krydda efter behag. Koka sedan upp på ganska hög värme i c:a 15 min.

 


SMAKRIK FISK I UGN

Recept för 2 personer
Tips:
Fisk är nyttigt, men inte alltid så billigt, så när det är extrapris, köp upp dig! Fisk går även att kombinera till både ris, pasta och potatis!


Tillagningstid: 25-30 min


Du behöver:
200 g valfri fisk
1/2 citron
salt, citronpeppar
2 msk olivolja 
Färska örter ex: persilja/basilika/dill.
1 dl crème fraische
1 dl vitt vin/ fiskbuljong


Serveringsförslag: Servera gärna med lite kokt broccoli och potatis eller ris och var inte rädd att pressa lite färsk citron över/krydda med lite färska örter.

 

  • Lägg fisken i en ugnssäker form med olja på botten. Krydda med salt, citronpeppar, citron, olivolja.
  • Tillsätt sedan crème fraischen och vätskan i form av antingen vin eller buljong.
  • Toppa med liten riven ost om du vill.
  • In i mitten av ugnen på 200 c i c:a 20-30 min beroende på tjocklek på filéerna.

KÖTTFÄRSBIFFAR MED BULGURSALLAD

Recept för 2 personer
Tips: Bulgur, couscous och quinoa är 3 olika baser som man alla kan använda till denna sallad, varierat efter tycke. I biffarna kan man tillsätta fetaost, färsk persilja, paprika, oliver. Kom ihåg; Allt går att variera!


Tillagningstid: 25-30 min


Du behöver:

Till biffarna
200 g köttfärs
2 msk ströbröd
3/4 dl vatten/mjölk
1/2 gul lök
1 litet ägg
salt, peppar och spiskummin efter behag

Till salladen
2 dl bulgur
Tomat
Gurka
Ruccola
Russin
(Eller valfria grönsaker)


Serveringsförslag: Rör ihop en snabb tzatziki med finhackad gurka, yoghurt/ crème fraisch, salt och lite vitlök!

  • Börja med att lägga ströbrödet och vattnet/mjölken i en bunke i ca: 10 minuter för att vila.
  • Under tiden kan du börja hacka grönsakerna till bulgursalladen och lägga dem i en skål samt fräsa löken. Om du har som ambition att göra en tzatziki till är detta rätt tillfälle att slänga ihop den.
  • När ströbrödet har dragit i ca: 10 minuter kan du blanda i äggen, kryddorna och löken och forma till en smet.
  • Börja tillaga bulguren efter anvisningarna på förpackningen.
  • Forma köttfärsblandningen till biffar och stek på.
  • När bulguren är klar, blanda med salladen och servera med biffar alternativt tzatzikin.


NYTTIG QUORNFÄRS

Recept för två personer.
Tips: Ett vegetariskt alternativ till köttfärssåsen, även för den kräsne.


Tillagningstid: 15-20 minuter.


Du behöver:
300 gram quornfärs
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1/2 röd lök
salt
peppar
ev oregano eller timjan


Serveringsförslag: ät quornfärsen med råris eller fullkornspasta.

  • Hacka lökarna. Stek dem i olivoljan i en stekpanna/gryta.
  • Lägg i quornfärsen i stekpannan och stek tills den är gyllenbrun.
  • Häll i burken med krossade tomater och tomatpurén. Låt sedan såsen koka i ca 10 minuter.
  • Tillsätt kryddor efter smak. Smaklig måltid!


BILLIG MOROTSSÅS

Recept för två personer.
Tips: Den här billiga morotssåsen är både god och nyttig. Den har en lite längre tillagningstid än många andra recept här på bloggen, men det beror främst på att den ska koka i 25 minuter, därmed kan du passa på att plugga medan den står och puttrar.

Tillagningstid: ca 35 minuter.

Du behöver:
1/2-1 gul lök
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
250 gram skalade och rivna morötter
1/2 dl vatten
1 tärning grönsksbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk oregano
150 g crème fraische

  • Skär upp och lägg i löken i en gryta. Fräs den på svag värme i olivoljan.
  • Tillsätt krossade tomater, rivna morötter, buljongtärningen, tomatpuré och oregano i grytan.
  • Späd grytan med vatten och låt den sedan koka under lock i ca 25 minuter.
  • Häll ner crème fraishe och salt när såsen har kokat klart och rör om. Servera med pasta och toppa gärna med lite riven parmensan.


BLIXTSNABB BROCCOLISÅS

Recept för två personer.

Tillagningstid: ca 15 minuter.


Du behöver:
Pasta
100 gram fryst broccoli
1 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1/2 kryddmått svartpeppar
1 dl riven ost

Serveringsförslag: Avsluta gärna med en apelsin för att öka järnupptaget!

  • Tina den frysta broccolin i rumstemperatur. Skär den sedan i bitar. Koka pastan.
  • Lägg ner broccolibitarna i en mixer. Mixa sedan broccolin med 1 dl buljong.
  • Häll över broccolin och buljongen i en kastrull. Blanda också i crème fraischen, saltet, pepparn och osten i kastrullen.
  • Låt innehållet i kastrullen koka i ca 5 minuter på medelhög värme. Rör om och servera med nykokt pasta.


VEGETARISK CEASARSALLAD

Recept för två personer 

Tillagningstid: 10-15 min

Du behöver:
2 st quornfiléer
1 tomat
1/2 gurka
parmesanost
ceasardressing
romansallad
peppar
salt
smör eller olivolja
ev. krutonger och rosmarin

Serveringsförslag: För långvarig mättnadskänsla, ät gärna med ett rostat fullkornsbröd till!

  • Börja med att steka quornfiléerna i smör eller olja. Krydda filéerna med salt, peppar och ev rosmarin.
  • Skär upp gurkan, salladen och tomaterna och lägg ner grönsakerna i en salladsskål.
  • Skär quornfiléerna i tärningar och lägg ner dem i salladsskålen.
  • Blanda innehållet i salladsskålen och lägg upp på en tallrik. Servera med ceasardressing och ev lite krutonger.


TJOCKPANNKAKA MED ÄPPLE OCH MORÖTTER

Recept för 2 personer
Tips: Ungspankakan kan du variera i oändlighet, släng ner lite bacon, spenat eller varför inte soltorkade tomater och lite fetaost? Bestäm själv! Den är även en otroligt enkel maträtt som sköter sig själv i ugnen vilket ger dig mer tid till att plugga inför morgondagens stora tenta.


Tillagningstid: 30-35 min


Du behöver:
1/2 dl vetemjölmjöl
3/4 dl grahamsmjöl/ rågmjöl
2  rivna morötter
2 rivna äpplen
3 dl mjölk
1 stort/ 2 små ägg
1 msk smör
en nypa salt


Serveringsförslag: Ät gärna med lite keso och apelsinklyftor. Man kan även steka äppelklyftor i lite kanel och socker och servera till. Men självklart kan du själv välja de frukter och bär som passar din smak bäst

 

  • Sätt på ugnen på 225 c och smörj en långpanna/plåt med tjocka kanter, riv äpplena och morötterna.
  • Blanda mjöl och salt. Tillsätt sedan hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Sen kan du vispa i resten av mjölken.
  • Vispa slutligen i äggen. Smält fettet och häll i smeten. Tillsätt de rivna morötterna och äpplena. In i mitten av ugnen i 20-25 min.
  • Pannkakan är klar när den har blivit relativt fast och fått en fin färg.

STORKOK PÅ RYKANDE KÖTTFÄRSSOPPA

Recept för 4 personer
Tips: Denna köttfärssoppa behåller smaken otroligt bra och lämpar sig därför att frysa in/ äta som rester. Att laga rätter som ger fler portioner än nödvändigt är ett smart knep för studenten som vill hålla i plånboken!


Tillagningstid: 25 min


Du behöver:
3 potatisar
2 morötter
1 gul lök
200 g köttfärs
1 l köttbuljong
1 msk smör
¼ dl chilisås (eller efter smak)
½ msk paprikapulver
1 nypa svartpeppar


Serveringsförslag: Toppa gärna med grovhackad färsk persilja och ett glas mjölk. Är soppan för kryddig kan du mildra med lite gräddfil eller crème fraische

  • Skala rotfrukterna och skiva sedan potatisen tunt och grovriv morötterna
  • Fyll en kastrull med 1 l vatten och tillsätt buljongtärningen samt grönsakerna. Låt koka på svag värme ca: 15 min.
  • Hacka löken och fräs tillsammans med köttfärsen. Tillsätt sen chilisåsen samt kryddorna. Blanda ner köttfärsen i soppan, koka ytterligare 5 min.

 


RUSTIK ROTFRUKTSGRYTA MED KORV

Rotfrukts gryta med korv (ca: 2 portioner)
Tips: Rotfrukter är en guldgruva för studenter, nyttigt men framförallt billigt och variationen är stor. Alltså kan du byta ut rotfrukterna i recept efter smak.
Du behöver:
3 potatisar
100 g kålrot
2 morötter
250 g falukorv
3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar efter eget behag
1.Börja med att skala rotfrukterna och skär sen rotfrukter och falukorv i lika stora bitar.
2.Koka upp vatten och smula ner grönsaksbuljongen, häll i grönsakerna och låt sakta koka i ca: 10 min.

Recept för 2 personer
Tips: Rotfrukter är en guldgruva för studenter, nyttigt men framförallt billigt och variationen är stor. Alltså kan du byta ut rotfrukterna i recept efter smak.

Tillagningstid: 20 min

Du behöver:
3 potatisar
100 g kålrot
2 morötter
250 g falukorv
3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar efter eget behag

Serveringsförslag: En klick crème fraische, lite parmensan och en grov knäckemacka med en röra som tex: hummus höjer denna simpla menvärmande rätt något ytterligare!
  • Börja med att skala rotfrukterna och skär sen rotfrukter och falukorv i lika stora bitar.
  • Koka upp vatten och smula ner grönsaksbuljongen, häll i grönsakerna och låt sakta koka i ca: 10 min.
  • Lägg i korven och låt koka i ytterligare ca: 5 min och smaka sedan av med salt.

TOKLÄTT TONFISKPASTA

Recept för två personer
Tips: Tonfisk är en billig fisk och därför studentvänlig fisk. Med den får du i dig det protein du behöver.

Tillagningstid:
15-20 min.

Du behöver:
Pasta efter behov
1/2 burk tonfisk i vatten
1 dl matlagningsgrädde
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk basilika
1 dl riven ost

Serveringsförslag:
Servera gärna rätten med lite grönsaker. Både för smaken, näringsintaget och ögats skull.
  • Koka pastan efter instruktionerna på paketet. Sila sedan av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen du kokade den i.
  • Töm tonfiskburken på vatten. Smula tonfisken över den nykokta pastan.
  • Häll matlagningsgrädden över pastan och tillsätt även tomatpurén, osten samt kryddorna. Rör om ordentligt och servera.